wtorek, 20 września 2016

Konfitura z fig


Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.
  • 3 kg fig,
  • 1 kg cukru,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 2 kawałki cynamonu


Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Do garna z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z cytryny i na małym ogniu gotować aż cukier się rozpuści.
Dodać przyprawy oraz wrzucić figi do garnka. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 10 minut od zagotowania.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Następnego dnia gotować figi na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Ponownie zagotować, gotować 10 minut od zagotowania.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do ostudzenia.









2 komentarze: