niedziela, 4 września 2016

kwiaty cukinii z kukurydzą, w tempurze



Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.

  • 4 – 5 kwiatów cukinii (męskie, na gałązce),
  • 3-4 kolby kukurydzy,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • cukier,
  • tempura:
  • 100 ml mąki pszennej,
  • 100 ml mąki kukurydzianej,
  • zimna woda mineralna gazowana,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),

Z 2 - 3 kolb kukurydzy obciąć ziarna (ustawić kolbę pionowo i ostrym nożem odcinać ziarna). Ja otrzymałam 220 g ziaren kukurydzy. Włożyć do garnka, dodać masło i wlać 250 ml gorącej wody. Gotować około 15 minut. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Przyciąć końcówkę i wierzchołek pozostałej kolby kukurydzy. Włożyć ją do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 5 minut. Nie dłużej. Wyjąć, ostudzić, obciąć ziarna. Wymieszać z przecierem kukurydzianym.
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany.
Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz