wtorek, 6 września 2016

Nalewka na świeżych figach



Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.


Właśnie rozpoczął się sezon na figi. Wprawdzie nie dojrzewają one u nas, ale ceny spadają i bywają bardzo przystępne, można więc spróbować zrobić samemu nalewkę na świeżych figach.

  • 2 kg świeżych fig,
  • 2 litry wódki 40%
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 laska wanilii,

Figi pokroić w ósemki, wrzucić do słoja, zalać wódką.
Ostawić na dwa miesiące.
Po tym czasie zlać nalew, a figi warstwami przesypać cukrem. Włożyć rozkrojoną laskę wanilii.
Gdy owoce puszczą sok, co powinno potrwać około 4 tygodni zlać go i połączyć z nalewem.


W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy nalewki. Przelać do butelek.


Po tygodniu przefiltrować i odstawić na minimum 6 miesięcy.



Na zdjęciu, w karafce nalewka z zeszłego roku oraz tegoroczna produkcja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz