wtorek, 13 września 2016

Pierś perliczki / kurczaka z brzoskwiniami i jeżynami



Do tego dania mogą być użyte piersi kurczaka jak i perliczki. Ja użyłam piersi perliczki.
  • 2 piersi perliczki (lub kurczaka),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1 pełna łyżka miodu (u mnie faceliowy),
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 1 goździk,
  • 100 ml białego półwytrawnego wina,
  • kilka listków rozmarynu,
  • garść jeżyn

Piersi umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i zmielonym goździkiem.
Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki.
W garnku z grubym dnem zagotować miód, wrzucić brzoskwinie, zagotować.
Piersi podsmażyć na maśle, na złoto z obu stron.
Przełożyć do brzoskwiń (bez tłuszczu ze smażenia).
Wlać wino, wrzucić rozmaryn. Zagotować.
Przykryć, dusić do miękkości, około 10 – 15 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Brzoskwinie ułożyć na talerzu, na nich ułożyć piersi perliczki (kurczaka), posypać jeżynami.


zastawa z 




2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam perliczki, czy smak jest jakoś wyjątkowo poznawalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. perliczka bardziej podobna jest do bażanta niż do kurczaka, mięso ciemniejsze, chude, delikatne...

      Usuń