środa, 28 września 2016

Sałatka z fig z mozzarellą


Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.

  • 6 fig
  • 150 g mozzarelli,
  • 6 łyżek syropu malinowego,
  • 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni,
  • 2 gałązki tymianku,

Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę smażyć i przełożyć na półmisek.
Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować.
Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać.
Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Połączyć figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą. Posypać pestkami dyni.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz