czwartek, 15 września 2016

Szynka z dzika z kurkami

  • 700 g szynki z dzika,
  • 1 cebula,
  • 400 g kurek,
  • tłuszcz (u mnie smalec gęsi),
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,

Szynkę z dzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem.


Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie).
Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania.
Resztę pokroić niezbyt drobno.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać.
Nadziać „kieszeń” w szynce farszem.
Spiąć wykałaczkami lub szpilkami.
Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny.
Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz