piątek, 23 września 2016

Tarta z figami i orzechami



Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.
  • ciasto:
  • 300 gram mąki,
  • 200 gram zimnego masła,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,

  • nadzienie:
  • 8 - 10 fig,

  • 3 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 130 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego,
  • 100 g orzechów laskowych,


Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić.
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny.
Figi pokroić w szóstki lub ćwiartki. Ułożyć na cieście i zalać polewą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Wyjąć, odstawić na 4-5 godzin.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz