poniedziałek, 7 listopada 2016

Gęś pieczona z jabłkami



Gęś pieczona z jabłkami? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;)
  • gęś,
  • sól,
  • goździki,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • nasiona kolendry,
  • 5-6 jabłek (u mnie złota reneta),
  • cynamon w proszku,
  • miód (u mnie faceliowy),

Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę.
Gęś natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz, Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Gęś umyć, osuszyć.
Łyżkę goździków, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki kolendry zemleć. Wymieszać z łyżeczką soli, Natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz i odstawić na 2-4 godziny, a najlepiej na noc.
Jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu natrzeć gęś przyprawami z solą (wówczas należy dać więcej soli).
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać z 5 zmielonymi goździkami, 1/2 – 1 łyżką cynamonu, 2 łyżkami miodu.
Jabłkami nadziać gęś.


Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem.
Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali.
Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym).
Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca.
Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin!
Po 1,5 godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec.
Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec.
Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia.
Na dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek.
Polać z wierzchu gęś wodą – około 150 ml.
Po 4 godzinach znowu polać ją wodą – około 150 ml.
Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy nie otwierać piekarnika bez potrzeby.
Po 4,5 -5 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę dłużej, mniejszą krócej.
Upieczoną wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła.
Gęś pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie jeść :)






4 komentarze: