czwartek, 15 października 2015

Kluski kładzione drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, sól. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być lśniące i gładkie.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut.
Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.
Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz