piątek, 2 października 2015

Tarta migdałowa z figami i kremem pomarańczowym


Tarta z figami i kremem pomarańczowym ... póki sezon na figi trwa. 



Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 250 ml mleka i skórką pomarańczową (skórkę dodajemy do smaku, najpierw dodać 1/2 skórki, spróbować i ewentualnie dodać więcej).
Pozostałe 250 ml mleka zagotować, wlać do niego mleko z mąką i skórką pomarańczową. Ciągle mieszając zagotować, ciągle mieszając dodać utarte jajka. Zagęścić na parze ciągle mieszając.
Następnie mieszając ostudzić w zimnej wodzie.
Figi umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 6 części.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć figi.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Można dodać listki mięty.


  • ciasto:
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • krem:
  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 80 cukru,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 8-10 fig

1 komentarz: