niedziela, 25 października 2015

Muffinki z jabłkami

  • 450 g mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 135 g zimnego masła,
  • 220 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 300 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę,
  • skórka z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać.
Powinniśmy otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą.
Jajka lekko ubić.
Do mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko.
Delikatnie wymieszać.
Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy muffinki będą upieczone, patyczek włożony na chwilę do środka babeczki wyjmiemy suchy.
Muffinki wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut a następnie wyjąć babeczki z foremek.
Otrzymałam 25 muffinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz