czwartek, 1 października 2015

Pomidorki koktajlowe z serem feta, w oliwie


Pomidorki koktajlowe przygotowane teraz, mogą nam uprzyjemniać późno jesienne, czy zimowe wieczory. Mogą być również wspaniałym dodatkiem do śniadania, kiedy to gruntowych pomidorów już nie ma, a te szklarniowe... zapomnijmy :(


  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 200 g sera feta,
  • 500 ml oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka rozmarynu,
  • 1 mały liść laurowy,
  • ziele angielskie (2-3 sztuki),
  • pieprz czarny (4-5 sztuk),
  • cukier,
  • sól,
  • sok z cytryny,

Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza.
Włożyć umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę.
Wyjąć pomidorki, odstawić do ostygnięcia.
Ser pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym słoiku.
Oliwę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Zalać chłodną oliwą pomidory z serem, dodając do słoika czosnek, chili i inne przyprawy. 


Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.



zastawa z

2 komentarze: