poniedziałek, 19 października 2015

Polskie mięso – Ambrozja Smaku


7 października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla Szefów Misji Dyplomatycznych i ich Współmałżonków.



Spotkanie pod nazwą „Polskie mięso – Ambrozja Smaku” , pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Marka Sawickiego, odbyło się w gościnnych progach przepięknego Pałacu w Jabłonnie.


Goście mieli możliwość przygotować nalewkę Imbirówkę Stryja Dionizego, pod okiem Karola Majewskiego, producenta Nalewek Staropolskich, najlepszych polskich nalewek.


Po warsztatach odbyła się degustacja prowadzona oczywiście przez Karola Majewskiego.


W tym samym czasie odbywały się warsztaty pod okiem Artura Moroza, szefa kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, zdobywcy I miejsca w kategorii „danie główne”, oraz II miejsca w kategorii „przystawka” podczas tegorocznej edycji Wine & Food Noble Night 2015.


Pod okiem Artura Moroza członkowie korpusu dyplomatycznego przygotowali kilka dań z polskiego drobiu:
kurczak po polsku,
pierożki z ciasta francuskiego i kaczki,
de volaille,
filet z gęsi,
żołądki gęsie - „gęsie pipki”,
pasztet z kaczki.


Pan Minister przygotował gęś w kapuście.


Podczas warsztatów, Magazyn Wino reprezentowany przez Panią Preses Zarządu Katarzynę Piecychnę oraz Redaktora Naczelnego Tomasz Prange-Barczyńskiego, prezentował wina z trzech polskich winnic: Winnica Płochockich, Winnica Srebrna Góra Kraków, Winnica Turnau.


Po części warsztatowej przyszedł czas na obiad.
Na aperitif podany został cydr z polskich jabłek z Chyliczek.


Przystawka: pasztet z kaczki serwowany z sosem z powideł śliwkowych ze starych odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Wisły oraz chrzanem.


Zupa: rosół z perliczki z pierożkami z nadzieniem z perliczki i orzechów do tego polskie białe wino – Dom Bliskowice.


Danie główne: pierś gęsia podana z sosem wiśniowym i powidłami śliwkowymi doskonale uzupełniło węgierskie czerwone wino – Apatsagi Pinot Noir.


Deser: tort poziomkowy oraz nalewka jeżynowa z kolekcji „Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego”.


W czasie obiadu Profesor Jarosław Dumanowski, w wielkim skrócie przybliżył historię polskiej kuchni.
Mam nadzieję, że Szacowni Goście miło spędzili czas i lepiej poznali nasza kuchnię.


Nalewka przygotowana podczas warsztatów

  • 1 l wódki 40%,
  • 2 cytryny,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 2 goździki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru
Do słoja wlać wódkę.
Cytryny umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki. Imbir pokroić w plasterki (nie obierać). Imbir, cytryny, goździki, cukier i miód dodać do wódki. Słój zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 40 dni co jakiś czas mieszając.
Po 40 dniach zlać do butelek i czekać


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza