wtorek, 20 października 2015

Kanapki z rwaną kaczką


Delikatna, pyszna kaczka idealna do kanapek na ciepło i na zimno. Na śniadanie, do pracy, na piknik. 


  • kaczka,
  • 10 goździków,
  • łyżka soli,
  • pieprz czarny świeżo mielony,

  • 500 g cebuli czerwonej,
  • 200 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 goździki,
  • tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi),
  • 1 łyżka miodu,
  • sól
  • świeża, chrupiąca bagietka.
  • 2 figi,
  • rukola,

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper.
Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni.
Piec 6-7 godzin.
Cebulę pokroić w półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą.
Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół.
Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :)
Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut.
Figi pokroić na plasterki.


Złożyć kanapki.
Jeżeli zostanie nam mięso, można je wymieszać z tłuszczem z pieczenia i zamknąć w słoiczku.


talerze z Slate Plate

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz