Ciasto
francuskie przeważnie
kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z
innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto
francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy
ciasto
francuskie według starego przepisu.
A
gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję babeczki z ciasta
francuskiego z figami.
- 1
opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),
- 5
fig,
- 2-3
łyżki orzechów włoskich,
2 jajka,
- 80
g migdałów,
- 60
g cukru pudru,
- sok
z 1/2 cytryny,
Blachę do muffinek wysmarować masłem.
Orzechy
włoskie, niezbyt drobno posiekać.
Ciasto
francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych
kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze.
Do
każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki,
oraz wsypać trochę orzechów włoskich.
Migdały
zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
Jajka
ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok
cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
Masę
wlać do zagłębień z ciastem i figami.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 –
30 minut, aż masa ładnie się zrumieni.
Bardzo eleganckie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo za miłe słowa :)
Usuń