wtorek, 13 października 2015

Francuskie babeczki z figami



Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.

A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję babeczki z ciasta francuskiego z figami.



Blachę do muffinek wysmarować masłem.

Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze.

Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich.

Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.

Masę wlać do zagłębień z ciastem i figami.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni.


 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),

  • 5 fig,

  • 2-3 łyżki orzechów włoskich,

  • 2 jajka,

  • 80 g migdałów,

  • 60 g cukru pudru,

  • sok z 1/2 cytryny,



2 komentarze: