poniedziałek, 12 października 2015

Perliczka z borówkami - z brusznicą


    • 4 nogi perliczki,
    • 150 ml białego półwytrawnego wina,
    • sok z 2 pomarańczy,
    • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
    • kilka listków rozmarynu,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 100 g borówek z pomarańczą*,
    • sól,
    • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
    • 2 łyżki zimnego masła, 


    Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą.
    W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron.
    Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut.
    Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty.
    Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia.
    * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz