niedziela, 4 października 2015

Comber z jelenia duszony


  • comber z jelenia (około 600 g),
  • sól,
  • 5 jagód jałowca,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
  • 2 garście żurawiny*,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła
  • pigwa,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150 ml białego półwytrawnego wina,
Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano, około 3-5 minut.
Wyjąć mięso, zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni.
Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina będzie miękka.
Pigwę obrać, pokroić w cząstki, wyjąć gniazda nasienne.
W garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, dodać pigwę, wlać wino, gotować aż pigwa będzie miękka.
Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą.
Podałam ze szpinakiem.
*jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz