środa, 14 października 2015

Przepiórki duszone

  • 4 przepiórki,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 jagody jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • 200 ml bulionu,
  • tłuszcz do smażenia
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą.
Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać.
W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, włożyć cebulę, przepiórki i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać rozgniecione jagody jałowca, pieprz, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę lub bulion.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz