poniedziałek, 7 listopada 2016

Gęś pieczona z jabłkami



Gęś pieczona z jabłkami? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;)

  • gęś,
  • sól,
  • goździki,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • nasiona kolendry,
  • 5-6 jabłek (u mnie złota reneta),
  • cynamon w proszku,
  • miód (u mnie faceliowy),


Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę.
Gęś natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz, Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Gęś umyć, osuszyć.
Łyżkę goździków, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki kolendry zemleć. Wymieszać z łyżeczką soli, Natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz i odstawić na 2-4 godziny, a najlepiej na noc.
Jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu natrzeć gęś przyprawami z solą (wówczas należy dać więcej soli).
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać z 5 zmielonymi goździkami, 1/2 – 1 łyżką cynamonu, 2 łyżkami miodu.
Jabłkami nadziać gęś.


Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem.
Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali.
Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym).
Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca.
Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin w temperaturze około 140 stopni.
Po 1,5 godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec.
Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec.
Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia.
Na dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek.
Polać z wierzchu gęś wodą – około 150 ml.
Po 4 godzinach znowu polać ją wodą – około 150 ml.
Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy nie otwierać piekarnika bez potrzeby.
Po 4,5 -5 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę dłużej, mniejszą krócej.
Upieczoną wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła.
Gęś pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie jeść :)






17 komentarzy:

  1. coś się modna ta gęś ostatnio zaczyna robić. Może pora wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote
    the book in it or something. I think that
    you could do with some pics to drive the message home a little bit,
    but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read.
    I will certainly be back.

    OdpowiedzUsuń
  3. These are really impressive ideas in concerning blogging.

    You have touched some good things here. Any way keep
    up wrinting.

    OdpowiedzUsuń
  4. Good day! I just want to give you a big thumbs up for your great information you have got right here on this post.

    I am returning to your web site for more soon.

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
    Extremely helpful info particularly the ultimate section :)
    I handle such info a lot. I used to be seeking this
    particular info for a long time. Thanks and good luck.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nice post. I learn something totally new and challenging
    on blogs I stumbleupon on a daily basis. It's always
    exciting to read through content from other authors and use something from other websites.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tried back to old kitchen, unfortunetlly forgotten now :( ofcourse sometimes must update the recepi, but hope it's still good :)

      Usuń
  7. Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok.
    I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. not Yet, but will think about it.
      Now the easier way to stay update is fb https://www.facebook.com/krolestwogarow/ :)

      Usuń
  8. We stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check
    things out. I like what I see so now i'm following you.
    Look forward to looking at your web page for a second time.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hope You will find more information that will help You in future :)

      Usuń