wtorek, 24 lipca 2018

Botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków



Przepisów na przygotowanie botwinki, czy chłodnika jest tyle, ile osób je gotujących.
W starych (z pierwszej połowy XX wieku) książkach są przepisy na botwinkę lub chłodnik z botwinki z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych.
W każdej książce przepis troszkę inny: więcej lub mniej mleka, śmietany, kwasu z ogórków. W jednych dodać należy ogórki wcześniej macerowane w soli, w innych ogórki kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek.
Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim.
Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę;
lub na zimno – chłodnik.

  • Botwinka – 1 lub 2 pęczki,
  • 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków,
  • sok z cytryny,
  • 300-400 ml. śmietany 18%,
  • cukier,
  • sól,

Botwinkę umyć, oczyścić, posiekać.
Jeżeli mamy botwinkę z większymi buraczkami, buraczki można zetrzeć na tarce o średnich otworach, a liście posiekać.
Botwinkę włożyć do garnka i zalać niewielką (tak, aby tylko przykryć) ilością wrzącej wody.
Gdy botwinka będzie al dente (nie rozgotujmy) dodać kilka kropel soku z cytryny (dzieki temu, będzie ładny kolor buraczków).
Wlać kwas z kiszonych ogórków – 200 – 300 ml. Dodajemy do smaku.
Zagotować, doprawić do smaku cukrem i ewentualnie solą.
Dodać śmietanę 300 - 400 ml.
Ze śmietaną już nie gotować.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, koperkiem, ogórkami świeżymi lub kiszonymi.


Można podać z ziemniakami.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz