wtorek, 28 sierpnia 2018

Marszczone ziemniaki - ziemniaki gotowane w soli



Przepis na marszczone ziemniaki, pochodzi z Wysp Kanaryjskich, gdzie podaje się je z sosami. Ja proponuję podać je do steków, są lepsze niż frytki, czy inne wynalazki, a na pewno będzie to miła odmiana od zwykłych ziemniaków.
Mimo, że do gotowanie używa się sporej ilości soli, ziemniaki nie są słone. W środku są delikatne i mają intesnsywny smak ziemniaków.
Do przygotowania pomarszczonych ziemniaków, należy użyć ziemniaków sałatkowych – typ kulinarny A. Ziemniaki tak zwane obiadowe, mogą rozsypać się w trakcie gotowania i „złapać” sól.
Nie należy również ich kroić. Ziemniaki mają być całe, w skórkach.

  • 1 kg niewielkich, równej wielkości ziemniaków sałtkowych,
  • 3 pełne łyżki soli morskiej gruboziarnistej

Umyte ziemniaki włożyć do garnka.


Wlać wody do połowy wysokości ziemniaków.
Wsypać sól.
Przykryć garnek.
Zagotować.


Zdjąć pokrywkę.


Garnek przykryć ściereczką.
Przykryć pokrywką.
Gotować na sporym ogniu, aż woda się wygotuje.
Gdy słychać trzaskanie soli na dnie garnka, ziemniaki powinny być już miękkie, gotowe do jedzenia.


Ziemniaki podałam ze stekiem z sarny i sosem śliwkowym.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz