sobota, 25 sierpnia 2018

Stek z sarny


Gdy mamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec, może warto zrobić z niego steki :).
Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową.

  • udziec z sarny,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
  • 3 łyżki masła,
  • gałązka rozmarynu,

Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smażyć, uważając aby nie przypalić masła.
Mięso pokroić na steki grubości około 1 cm. Pamiętajmy, że mięso kroimy w poprzek włókien.
Mięso lekko rozgnieść lub rozklepać (delikatnie).
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu (na zbyt dużym ogniu mięso możemy spalić, a nie usmażyć). Mięso najlepiej smażyć na patelni żeliwnej.
Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło.
Przed podaniem posypać solą i pieprzem.










2 komentarze:

  1. Hοwdy! Wouⅼd you mind iif I share your blog with my faacebook grouⲣ?
    Тhere's a lot of folks that I think would rеally enjoy your content.
    Please let me know. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, it would be very nice if You share my blog 😉

      Usuń