poniedziałek, 8 października 2018

Smażona panierowana mozzarella





Mozzarella panierowana smażona – ciepły, lekko ciągnący ser w chrupkiej panierce.

  • 2 kulki mozzarelli,
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia (masło z olejem),

Mozzarellę oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Ser odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę „zaschła”.
Znowu ser zanurzyć w w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :)


Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz. Papier zapobiegnie przywieraniu.
Podałam z borówkami.
Mozzarellę można przygotować również w takiej panierce jak ser smażony.


zastawa z 

1 komentarz:

  1. U mnie zazwyczaj mozzarella była dodatkiem, a nie daniem głównym. Panierowanej mozzarelli nie próbowałam, więc czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń