poniedziałek, 25 maja 2015

Ser smażony - kotlety z sera

  • 3 plastry żółtego sera (każdy około 150 g),
  • 60 g pestek słonecznika,
  • 60 g pestek dyni (dynia styryjska),
  • 1 chili,
  • 2 jajka,
  • mąka do oprószenia*,
  • sól,
Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
 
*gdy oprószymy mąką na przykład ryżową, kukurydzianą, z amarantusa danie będzie bezglutenowe

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz