wtorek, 26 maja 2015

„Carpaccio” z buraka

Carpaccio – bardzo cienko pokrojone mięso, pierwotnie wołowe polane oliwą i sokiem z cytryny. Obecnie potrawy z cienko pokrojonych warzyw i owoców również nazywane są carpaccio.
Ja przygotowałam „carpaccio” z buraków chioggia - kolorowego buraka. Ponieważ po ugotowaniu kolory bledną, najlepiej jeść je na surowo.
  • 3 - 4 buraki,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • ocet winny – ocet z bzu czarnego,
  • sól,
  • pieprz,
Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem. Następnie mieszając wlać oliwę (lub olej), doprawić solą i pieprzem. Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, zalać sosem i zostawić, na maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej buraki stracą swój śliczny kolor.
Plasterki buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z młodym szpinakiem i pestkami dyni styryjskiej.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza