środa, 20 maja 2015

Sałatka z buraków

  • 500 g buraków*,
  • 1 cebula
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki octu winnego**,
  • 3-4 łyżki oliwy
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, dokładnie wymieszać i odstawić. Cebula zmięknie.
Wymieszać sok z cytryny z miodem, octem i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Buraki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15 minut.
Wyjąć buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym macerowały się buraki.


*użyłam buraki żółte
** użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod Strzechy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza