wtorek, 5 maja 2015

Smażona w pierniku pierś perliczki

  • 2 piersi z perliczki,
  • sól,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek startego piernika,
  • tłuszcz do smażenia*
Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki”
Ja kupuję całe perliczki i dzielę je.


Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Udka można na przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również można smażyć.
Używam piersi ze skórą.
Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem.
Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku.
Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


*może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz