poniedziałek, 4 maja 2015

Sałatka z kurczakiem

  • pierś i udo ugotowanego kurczaka*,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 20 oliwek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • kilka liści czosnku niedźwiedziego**
  •  
  • sos:
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 2 łyżki majonezu,
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
Kurczaka obrać z kości, pokroić na kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki.
Większe oliwki pokroić w grube plastry, mniejsze można zostawić w całości.
Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem i skórką cytrynową.
Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim. 
 

*użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion.
** może być szczypiorek czosnkowy lub po prostu szczypiorek czy szczypior dymki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz