poniedziałek, 19 maja 2014

Groszek z jajkami przepiórczymi

  • 450 g groszku,
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 1 pepperoni,
  • 15 jajek przepiórczych,
  • ocet jabłkowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło lub oliwa
Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić w poprzek w paski szerokości około 0,5 cm.
Pepperoni posiekać.
Na patelni rozpuścić masło lub podgrzać oliwę, wsypać groszek, dodać pepperoni, zamieszać. Doprawić pieprzem i lekko solą – pamiętajmy o boczku, który jest słony.
Groszek Dusić aż się podgrzeje – około 4 minut.
W tym czasie przygotować jajka.
Około 1 litra wody zagotować, dodać 4 łyżki octu, osolić.
Jajka „rozbić”- szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość do małej miseczki lub kieliszka.
Do wrzącej wody delikatnie wlewać jajka. Wodę przed wlaniem zakręcić i „w wir” „wpuścić” jajko. Gotować 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na talerz wyłożyć groszek, na wierzchu ułożyć boczek i jajka.

1 komentarz: