wtorek, 27 maja 2014

Weingut Künstler w Żurawinie

Dzisiaj mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji win z Weingut Künstler, jednej z najlepszych winnic rejonu Rheingau, które odbyło się w restauracji Żurawina.


Spotkanie prowadzili Gregor Breuer - od lat odpowiedzialny za sprzedaż i zagraniczną promocję win Guntera Künstlera - prawdziwego geniusza z Hochheim am Main, 


oraz Jakub Małecki.

Riesling się chłodzi.



2012 Rüdesheimer ‘Village’ Riesling dry - owocowe, skoncentrowane, krągłe. Duża stara beczka 5000 litrów neutralizowana parą z rieslinga tak że jej nie czuć. Najstarsze beczki mają po 100 lat.
Winogrona ze stromych nadrzecznych stoków.
 
2012 Hochheimer Kirchenstück Riesling Kabinett dry - eleganckie z ciężkiej lessowej gleby. Dużo smaku . 8- 10 lat potencjału przechowywania. Warto czekać.


2012 Hochheimer Stielweg Riesling ‘Old Vines’ dry - wino z winogron zebranych ze starych krzaków (60 letnich) mocne , aromatyczne. Zyskuje z czasem 5-6 lat to optymalny okres dla niego.

2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża moc i dobra struktura. Idealne do posiłków. Aromaty brzoskwini i gruszki. Można dekantować podobno zyskuje.


1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese dry - kolejny 1999 ciepły rok, aromaty miodu, orzechów, suszonej moreli, doskonała struktura. 


2013 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Spätlese nobel sweet - idealna słodycz. 101g cukru, 9,2g/l kwasu i 7,5 % alkoholu. Typowy późny zbiór. Poprosiliśmy o dolewkę, nic nie wypluliśmy, wszystko wypiliśmy.

Degustowaliśmy w towarzystwie tegorocznej Niemieckiej Księżniczki Wina Ramony Diegel.




1 komentarz:

  1. "nobel sweet", tak słodkie że zasługuje na nobla... ;)

    OdpowiedzUsuń