sobota, 19 września 2015

Paszteciki ze szpinakiem


  • 400 g szpinaku,
  • 200 g boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • ostra papryczka,
  • 250 g twarogu solankowego wędzonego*,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • 4-6 łyżek gęstej śmietany,
  • sól,
Szpinak umyć, osuszyć.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową oraz posiekaną ostrą papryczką.
Mąkę, masło, żółtka, sól, drożdże i połowę śmietany włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę śmietany.
Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi.
Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.


Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec).
*może być również ser typu feta

2 komentarze:

  1. Ile potrzeba żółtek do ciasta? Zapisuję przepis i tego mi zabrakło-Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 żółtka , dziękuję za czytanie za zrozumieniem i zainteresowanie się przepisem :) już poprawione.
      serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń