niedziela, 2 lutego 2020

Groszek z nutą cytrusową



Groszek najczęściej podawany jest z marchewką, proponuję groszek bez marchewki. Lekko pikantny z nutą cytrusową. Taki groszek jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, ale nie tylko. 
Do przygotowania dania użyłam groszku mrożonego. W sezonie, gdy mamy świeży groszek, trzeba go najpierw zblanszować – wrzucić na chwilę do gotującej się wody, gdy woda ponownie się zagotuje, odcedzić.


  • 400 g groszku
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 listek limonki,
  • skórka tarta z 1/2 limonki,
  • ostra papryczka*,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z limonki
  • 4 łyżki masła

Trawę i papryczkę drobno posiekać. Listek rozerwać (aby uwolnić aromaty).
Na patelni rozgrzać masło, dodać trawę, papryczkę i listek limonki. Przesmażyć. Wrzucić groszek i mieszając smażyć około 3-4 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki.



* dodałam 1/3 strączka papryczki, każdy musi wyczuć ile ma jej dodać według swojego upodobania i ostrości papryczki.

zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz