poniedziałek, 3 lutego 2020

Drugie życie kurczaka ;) – risotto z kurczaka




W polskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka.
A po niedzieli odwieczny problem co zrobić z mięsa z rosołu?
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, pierogi z mięsem, pasztet, pasztet z makaronu, pasztet z kurczaka bez pieczenia, pierogi ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję risotto z kurczakiem, ale nie włoskie risotto, ale polskie risotto z okresu PRL-u a nawet z jeszcze wcześniejszych czasów.
Na risotto nie musi być pierś, noga, mogą być resztki nawet z korpusów, skrzydełek...

Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą - 300 ml umytego ryżu zalać 430 ml zimnej wody, dodać łyżkę masła i sól, zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas pod przykryciem.
Mięso obrać z kości i rozdrobnić.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w julienne.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i chwilę przesmażyć.
Dodać groszek i mięso.
Chwilę przesmażyć, wlać bulion.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (zamiast papryki można dodać tymianek).


Wymieszać z ryżem.

Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią
ryż.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20
minut,


aż śmietana z jajkami się lekko zarumieni.
Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach.



  • 300 – 400 ml ryżu,
  • 300 – 400 g mięsa gotowanego z kurczaka,
  • 2 marchewki świeże (te z zupy będą za miękkie)*,
  • puszka groszku,
  • 100 ml bulionu,
  • masło,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 – 2 jajka,



 *zamiast marchewki mogą być brokuły, fasolka, pieczarki...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz