poniedziałek, 10 lutego 2020

Napoleonka z owocowym kremem


Napoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym.
Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym owocowym.
Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne.
Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku.
Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje jednak nie najlepsze i ciasto było twarde:(

  • ciasto 1:
  • 140 g mąki pszennej tortowej,
  • 140 g zimnego masła,
  • ciasto 2:
  • 140 mąki tortowej,
  • 3 żółtka,
  • śmietana 18%,
  • krem:
  • 420 ml przecieru z owoców (700 g mrożonych owoców jagodowych),
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 9 czubatych łyżeczek mąki pszennej,


Ciasto 1: dokładnie połączyć mąkę z masłem, odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto 2: Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i 2 – 3 łyżek śmietany. Ciasto nie może być zbyt luźne, powinno być mniej więcej jak na makaron.


Rozwałkować cienko ciasto 2.


Ciasto 1 zetrzeć lub rozkruszyć i równo rozsypać na cieście 2.


Zwinąć w rulon, 



a następnie w ślimaka.


Rozwałkować ciasto na pożądaną wielkość (u mnie prostokąt 40 x 20 cm).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 -20 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto przeciąć na dwie części.
Krem: przetarte owoce zagotować. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Do ubitych jajek, ciągle ubijając dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać gorący przecier.
Masę przelać do garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Kroić w kwadraty.


Ciasto może nie jest idealne, ale pięknie się listkuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz