wtorek, 18 lutego 2020

Sos kawiorowy



Sos kawiorowy z książki Marii Disslowej Jak gotować z dwudziestolecia międzywojennego.
Proponuję podawać go do mięs pieczonych, wędlin i jajek.

  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
  • 20 g kawioru,
  • 2 łyżki oliwy*,
  • sok z 1 cytryny,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki lub szczypiorku



Żółtka przetrzeć przez sito.
Przetarte żółtka utrzeć z oliwą, rozprowadzić sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku cukrem.


Wymieszać z kawiorem i drobno posiekanym szczypiorkiem lub szalotką.


*W przepisie użyta została oliwa, jeżeli ktoś nie lubi może dodać olej, oczywiście najlepiej tłoczony na zimno.
Ja polecam oliwę extra virgen Oleoestepa Estepa Virgen, która jest tłoczona ze wszystkich odmian oliwek rosnących w regionie Estepa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz