Chrust
z bitą śmietaną – faworkowe rurki z bitą śmietaną.
Kto
lubi rurki z bitą śmietaną?
Kto
lubi chrust czyli faworki?
Pewnie
większość odpowiedziała ja, ja, ja.
Prawie
wszyscy lubimy faworki i rurki z kremem.
I
jest sposób, aby to połączyć :)
A
znajdziemy go w książce Marii Disslowej Jak gotować z 1930
roku.
Zagnieść
ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając
wymieszać mąkę z masłem.
Zrobić
w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i
cukier puder.
Szybko
i bardzo dokładnie zagnieść ciasto.
Ciasto
powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi.
Ciasto
bardzo cienko rozwałkować !!
Rozgrzać smalec z rumem w głębokim garnku (rurki owinięte ciastem muszą się całkowicie zanurzać).
Metalowe rurki maczać w tłuszczu.
Pociąć ciasto na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi ostudzone metalowe rurki. Końcówkę
lekko dociskać do warstwy poprzedniej, można sklejać je białkiem.
Rurki owinięte ciastem zanurzać w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się
zrumienią.
Rurki metalowe powinniśmy wyjąć podczas smażenia.
Usmażone rurki wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Śmietanę
ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Ostudzone
rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa
cukierniczego.
Posypać
cukrem pudrem.
Rurki
napełniać tuż przed podaniem!
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka rumu,
- mąka do podsypywania,
- krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- cukier waniliowy,
- 30 g cukru pudru,
- do smażenia:
- 700 g smalcu,
- 2 łyżki rumu,
- cukier puder do posypania,
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz