środa, 5 lutego 2020

Chrust z bitą śmietaną – faworkowe rurki z bitą śmietaną



Chrust z bitą śmietanąfaworkowe rurki z bitą śmietaną.
Kto lubi rurki z bitą śmietaną?
Kto lubi chrust czyli faworki?
Pewnie większość odpowiedziała ja, ja, ja.
Prawie wszyscy lubimy faworki i rurki z kremem.
I jest sposób, aby to połączyć :)
A znajdziemy go w książce Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.


Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem.
Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować !!
Rozgrzać smalec z rumem w głębokim garnku (rurki owinięte ciastem muszą się całkowicie zanurzać).

Metalowe rurki maczać w tłuszczu.


Pociąć ciasto na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi ostudzone metalowe rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej, można sklejać je białkiem.
Rurki owinięte ciastem zanurzać w  rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
Rurki metalowe powinniśmy wyjąć podczas smażenia.  
Usmażone rurki wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. 

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.


Ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.


Posypać cukrem pudrem.
Rurki napełniać tuż przed podaniem!



  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka rumu,

  • mąka do podsypywania,

  • krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • 30 g cukru pudru,

  • do smażenia:
  • 700 g smalcu,
  • 2 łyżki rumu,

  • cukier puder do posypania,

  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz