środa, 5 lutego 2020

Chrust z bitą śmietaną – faworkowe rurki z bitą śmietaną



Chrust z bitą śmietanąfaworkowe rurki z bitą śmietaną.
Kto lubi rurki z bitą śmietaną?
Kto lubi chrust czyli faworki?
Pewnie większość odpowiedziała ja, ja, ja.
Prawie wszyscy lubimy faworki i rurki z kremem.
I jest sposób, aby to połączyć :)
A znajdziemy go w książce Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka rumu,
  • mąką do podsypywania,
  • krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • 30 g cukru pudru,
  • do smażenia:
  • 700 g smalcu,
  • 2 łyżki rumu,
  • cukier puder do posypania,
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)

Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem.
Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować !!


Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.
Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).
Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.


Ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.


Posypać cukrem pudrem.
Rurki napełniać tuż przed podaniem!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza