piątek, 28 lutego 2020

Sałatka z buraków z kiszonymi ogórkami



Buraki umyć i ugotować lub upiec.
Ostudzone buraki obrać.
Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Starte warzywa przełożyć do miski.
Przygotować sos: do miseczki włożyć miód, ocet i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej.
Polać sosem buraki z ogórkami, wymieszać.



  • 5 średnich buraków,
  • 4 – 5 kiszonych ogórków,
  • sos:
  • 1 łyżeczka miodu lub cukier,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki octu winnego (u mnie z mirabelek),
  • 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz