Cykoria
ze śmietaną.
Cykoria
posiada naturalną gorycz, którą nie wszyscy lubią. Aby się jej
pozbyć należy odciąć końcówkę i włożyć cykorię odciętą
końcówką do naczynia z zimną wodą. Odstawić na godzinę - dwie.
- Cykoria,
- rodzynki lub suszona żurawina,
- śmietana 18%,
- sok z cytryny,
- cukier,
Oderwać
brzydkie zewnętrzne liście cykorii, odciąć końcówkę, włożyć
do naczynia z zimną wodą i odstawić na godzinę - dwie.
Cykorię wyjąć z wody, opłukać.
Pokroić
w krążki grubości 0,5 – 1 cm, włożyć do salaterki.
Dodać
rodzynki lub żurawinę.
Śmietanę
wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny – doprawiamy do smaku.
Cykorię polać śmietaną, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz