czwartek, 6 lutego 2020

Cykoria ze śmietaną



Cykoria ze śmietaną.
Cykoria posiada naturalną gorycz, którą nie wszyscy lubią. Aby się jej pozbyć należy odciąć końcówkę i włożyć cykorię odciętą końcówką do naczynia z zimną wodą. Odstawić na godzinę - dwie.

  • Cykoria,
  • rodzynki lub suszona żurawina,
  • śmietana 18%,
  • sok z cytryny,
  • cukier,

Oderwać brzydkie zewnętrzne liście cykorii, odciąć końcówkę, włożyć do naczynia z zimną wodą i odstawić na godzinę - dwie.


Cykorię wyjąć z wody, opłukać.
Pokroić w krążki grubości 0,5 – 1 cm, włożyć do salaterki.
Dodać rodzynki lub żurawinę.
Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny – doprawiamy do smaku.


Cykorię polać śmietaną, wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz