czwartek, 9 maja 2019

Kasza jaglana z zielonymi szparagami


  • pęczek zielonych szparagów (500 g),
  • 250 g (200 ml) kaszy jaglanej,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 4 łyżki masła lub oleju,
  • sól,
  • cukier,
  • cukinia,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić.
Szparagi umyć, odłamać końce.
Do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, wrzucić szparagi i odłamane końcówki.
Gotować kilka minut aż szparagi będą miękkie.
Szparagi wyjąć, końcówki wyrzucić.
Wody z gotowania nie wylewać! Zmierzyć jej objętość – potrzeba nam 400 ml płynu – jeżeli mamy za mało płynu, dolać wody.
Kaszę umyć w zimnej wodzie.
Przelać wrzątkiem.
Wsypać do garnka, zalać wodą ze szparagów.
Lekko osolić i dodać łyżkę masła.
Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do wygotowania płynu, aż kasza będzie miękka.
Szparagi pokroić na kawałki wielkości około 2 cm.
Dodać skórkę otartą z cytryny, dodać pozostałe masło i wymieszać.
Doprawić do smaku solą.
Foremkę (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą.
Wyłożyć formę plasterkami cukinii.
Na cukinię wyłożyć kaszę ze szparagami i ugnieść ją dobrze. 


Kaszę wstawić do lodówki na około 2 godziny.






4 komentarze: