środa, 18 marca 2020

Babka drożdżowa na białkach




Babka drożdżowa na białkach, przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto.
Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną.


  • 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka),
  • 250 ml mleka,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 80 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 4 białka,
  • łyżeczka soli,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,



Mąkę wsypać do miski.
Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i wymieszać.
Mleko z drożdżami wlać do mąki.
Dodać cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wlać roztopione masło, wsypać sól, ciasto zagnieść. Gdyby ciasto było zbyt gęste, można dolać trochę letniego mleka.
Białka ubić na sztywną pianę i zagnieść z ciastem.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/2 wysokości formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopniu na około godzinę (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy).



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza