poniedziałek, 9 marca 2020

Babka marmurkowa




Babka marmurkowa, babka ucierana, babka piaskowa.


Babka ucierana, dwukolorowa, z dodatkiem kakao.
Babka z PRL-u.
Kojarzy mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w podłużnej formie (w keksówce)

  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%),
  • cukier waniliowy,
  • 200 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka),
  • 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),
  • tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia,
  • bułka tarta do wysypania formy,

Utrzeć masło na pulchną masę.
Dalej ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym żółtku, oraz cukier waniliowy.
Ucierać do uzyskania pulchnej masy.
Następnie dalej ucierając dodawać obie mąki.
Wlać mleko lub śmietanę.
Ubić pianę z białek.
Delikatnie wymieszać pianę z ciastem.
Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Drugą część masy wymieszać z kakaem.
Wyłożyć masę z kakaem na jasną masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić, aby przestygła.


Wyjąć babkę marmurkową z formy.
Można obsypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ja tego nie robię.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz