sobota, 28 marca 2020

Tort czekoladowy wygodny


Tort czekoladowy wygodny, popularny w czasach PRL-u „murzynek”, według przepisu Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych z ubiegłego stulecia.

  • 440 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 120 ml wody,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 360 g mąki krupczatki,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułkę tartą do wysypania formy,

Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao.
Zagotować.
Odlać 2/3 szklanki ugotowanej masy - będzie z niej polewa.
Gdy pozostała masa przestygnie ucierać ją, dodając żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Wymieszać białka z masą.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut.


Gdy ciasto ostygnie polać go polewą, masą czekoladową z tej odstawionej w szklance.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza