piątek, 13 marca 2020

Mazurek bakaliowy



Wielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z mazurkami, które piekła Mama.
Jednym z moich ulubionych był mazurek bakaliowy.
Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny.

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
  • 150 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 ugotowane na twardo żółtka,
  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny,
  • nadzienie:
  • 500 g pokrojonych bakalii – migdały, orzechy, rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa,...
  • 200 g kwaskowej marmolady – u mnie z mirabelek z nalewki,
  • polewa:
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 70 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 70 g stopionego masła,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 30 g tartej bułki,
  • sok z 1/2 cytryny,

Ciasto: mąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować na grubość ¾ cm formując prostokąt, z pozostałego ciasta uformować wałek grubości palca. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Brzegi prostokątnego ciasta posmarować białkiem, wałek z ciasta docisnąć do wysmarowanych brzegów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Polewa: jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Dodać sok z cytryny i dalej ucierać.
Wlać stopione masło i wymieszać.
Dodać migdały, bułkę tartą i wymieszać.



Upieczone ciasto posmarować marmoladą, ułożyć bakalie.


Na bakalie wylać polewę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza