wtorek, 19 maja 2020

Makaron z białymi szparagami


Makaron z białymi szparagami, może być pappardelle, tagliatelle.... co kto woli. Kiedyś w czasach PRL-u w sklepach był makaron wstążki, które były jednej szerokości. Teraz można pogrymasić, powybierać.

  • 2 porcje wybranego makaronu,
  • 1 pęczek (0,5kg) białych szparagów,
  • 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów suszonych (u mnie suszone kanie)
  • sól,
  • cukier,
  • 2 garście płatków migdałów,
  • 2 garście tarte sera twardego typu parmezan,
  • 2 łyżki masła,

Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki – obierków nie wyrzucać, przydadzą się do ugotowania zupy szparagowej.
Obrane szparagi pokroić w poprzeczne plasterki grubości około 0,5 cm.
Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować kilka minut, nie rozgotować, powinny być al dente.
Ugotowane szparagi wyjąć do miseczki, a wodę w której się gotowały przelać na patelnię. Gotować, aż woda prawie się wygotuje. Wsypać suszone mielone grzyby, wrzucić ugotowany makaron i szparagi, zagotować mieszając. Dodać masło i dokładnie wymieszać.
Zdjąć z ognia, wsypać migdały, wymieszać.
Przełożyć na talerze, posypać startym serem.


Dla mięsożerców możemy dodać 100 g wędzonego surowego boczku, pokrojonego w cienkie paski. Boczek podsmażyć i dodać do makaronu.



2 komentarze: