wtorek, 1 października 2019

Kanie suszone



Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy ...
Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby.

  • Kanie

Odciąć nóżki.


Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu… 
Grzybów do suszenia nie myjemy. 
Kapelusze przekroić na pół.
Najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców. Jeżeli takiej nie posiadamy, to w piekarniku nastawionym na 60-70 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach.


Ususzone grzyby zmiksować i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika (słoika).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz