wtorek, 29 października 2019

Krem z dyni z pieczonymi jabłkami


Delikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem, z cynamonem podkręcona imbirem.

  • 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat,
  • 0,5 kg jabłek – u mnie reneta,
  • 1 ugotowany ziemniak,
  • 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny,
  • laska cynamonu,
  • 1/2 łyżki startego imbiru,
  • sól,
  • cukier,


Obraną dynię pokroić na mniejsze części.
Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wstawić razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Dynię i jabłka przełożyć do garnka.
Dodać cynamon i imbir.
Jeżeli mamy suszoną włoszczyznę dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion.
Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami.
Gotować około 20 – 30 minut.
Wyjąć cynamon.
Dodać ziemniaka i zmiksować.
Przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Razem chwilę gotować.
W razie potrzeby dolać trochę wody lub trochę odparować.


Podawać z pestkami dyni oraz olejem z pestek dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz