czwartek, 3 października 2019

Kanie smażone


Kanie panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby.

  • 6 kań,
  • mąka (u mnie gryczana),
  • 2 – 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • masło i olej rzepakowy do smażenia,
  • sól


Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem, tak aby ich nie moczyć.
Kapelusze grzybów oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały.)


Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu.


Smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć solą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz