Kanie
panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że
zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a
nie inne (czasem trujące) grzyby.
- 6 kań,
 - mąka (u mnie gryczana),
 - 2 – 3 jajka,
 - bułka tarta,
 - masło i olej rzepakowy do smażenia,
 - sól
 
Kapelusze
kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem, tak aby ich
nie moczyć.
Kapelusze
grzybów oprószyć mąką.
Zanurzyć
w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na
patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do
pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby
nie będą przywierały.) 







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz