sobota, 19 października 2019

Podgrzybki marynowane


Podgrzybki marynowane, podgrzybki w lekkiej zalewie octowej.
Bez cebuli i warzyw, ponieważ takie są według nas najsmaczniejsze :)


Podgrzybki oczyścić, odciąć nóżki.
Opłukać, nie moczyć.
Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować kilka minut, aż będą prawie miękkie. W trakcie gotowania wlać trochę octu czyli zakwasić wodę, dzięki czemu kapelusze będą miały ładny kolor.
Małe podgrzybki gotować w całości (całe kapelusze), większe można pokroić na 2 – 4 kawałki.
Ugotowane wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia.
Podgrzybki przełożyć do wyparzonych słoików.


Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”.
Grzyby lubią mieć luz w słoiku.

Ugotować ocet.
Na 500 ml octu 10% należy wziąć 1600ml wody – otrzymamy ocet o mocy nieco ponad 2,5%, a mniej niż 3%. Według mnie taki jest najlepszy.
Zagotować wodę z przyprawami - na 500 ml octu 10% wziąć łyżkę pieprzu czarnego ziarnistego, łyżeczkę ziela angielskiego, 3 – 4 listki laurowe.
Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem.
Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny.
Ocet odstawić do ostudzenia.
Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały.


Słoiki zakręcić i odstawić.


  • Podgrzybki,

  • ocet 10%,

  • sól,

  • cukier,

  • ziele angielskie,

  • pieprz czarny ziarnisty,

  • liście laurowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz