poniedziałek, 28 października 2019

Farszynki


Farszynki potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego.

Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących je gospodyń. Generalnie ciasto przygotowuje się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej z dodatkiem jajka. Proporcje mąki do ziemniaków mogą być różne.

  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków (typ kulinarny B)
  • 400 - 500 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 - 3  jajka,
  • sól,
  • farsz:
  • 400 g mięsa gotowanego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5 - 6 cebul,
  • 100-200 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • masło do duszenia cebuli,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia,

Farsz: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle.
Mięso, jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę dodając bulion.
Ciasto: ziemniaki umyć, ugotować, odcedzić. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki i zemleć. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę.


Z ciasta uformować wałek, podzielić na kawałki, uformować placuszki.


Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotleciki.
Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na niezbyt silnym ogniu na rumiano z obu stron.


Smażymy na maśle z olejem lub oleju.
Podawać z sosem grzybowym.


zastawa z 

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis - nigdy nie spotkałam się z takimi farszynkami, w sumie z żadnymi. Czuję się zaintrygowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) mnie ostatnio zainspirował pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku https://www.krolestwogarow.pl/2019/10/pojedynek-kulinarny-tradycja-i.html Pozdrawiam :)

      Usuń