niedziela, 13 października 2019

Jajecznica z siedzuniem



Siedzuń sosnowy, zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać i zjadać ze smakiem.
Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów.


Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać do domu.
Pyszny będzie z jajecznicą – jajecznica ze szmaciakiem i boczkiem.

Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć.
Dzięki moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych fragmentów ściółki leśnej.
Grzyba podzielić na mniejsze kawałki.
Boczek pokroić, podsmażyć na patelni (najlepiej suchej patelni, powinien się wytopić tłuszcz, jeżeli nie to należy dodać masło).


Gdy boczek troszkę się przesmaży, dodać grzyby i razem smażyć około 5 minut.
Dodać masło i jajka.
Smażyć jajecznicę tak jak lubimy. Ja najpierw mieszam białka, gdy się zetną, mieszam żółtka.


Posolić do smaku – pamiętajmy, że boczek wędzony jest słony.



  • 5 jajek,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 150 – 200 g siedzunia,
  • masło




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz